Förberedelse inför arbetsintervju

Arbete 3 Arbetsintervju

I utbildningen kommer vi att gå igenom de olika delarna av en anställningsintervju. Allt ifrån vad en arbetsintervju är, hur den kan gå till, vilka frågor som brukar dyka upp till att veta hur du ska tänka under och efter intervjun. 

Vad är en anställningsintervju?

Ifall du gett arbetsgivaren ett bra första intryck med ditt CV och personliga brev så är arbetsintervjun oftast nästa steg i rekryteringsprocessen. Här får arbetsgivaren chansen att träffa dig digitalt eller i verkligheten för att få ytterligare information om dig för att sedan avgöra ifall du är rätt person för jobbet eller inte. Du har också chansen att ställa frågor till arbetsgivaren om arbetsplatsen, tjänsten du söker samt lön och arbetsförhållanden. 

Arbetsintervjuer kan gå till på många olika sätt. Det kan vara allt från gruppintervjuer till telefonintervjuer. Många arbetsgivare håller gruppintervjuer, där flera personer som sökt jobbet blir intervjuade i grupp just för att arbetsgivaren ska se hur den arbetssökande beter sig när det är flera personer i rummet. Andra arbetsgivare vill börja med en kort telefonintervju innan de bjuder in dig på en “riktig” intervju, för att få en känsla av hur du är. Det finns även arbetsgivare som använder sig av alla intervju metoderna och börjar då oftast med en telefonintervju, sedan en gruppintervju och sist en individuell intervju på plats. Detta är förutsatt att du går vidare i processen efter varje intervju.

Förberedelse inför intervju

Ifall du blir kallad till arbetsintervju är det dags för att förbereda dig. Nedan har vi tips på hur du kan förbereda dig inför en intervju.

Är du osäker på hur intervjun kommer gå till?

Ring eller mejla och fråga arbetsgivaren hur arbetsintervjun kommer gå till. Du kan till exempel fråga: Hur många är det som kommer intervjua mig? Är det en gruppintervju eller personlig intervju? Hur lång tid är avsett för intervjun? 

Läs på om arbetsgivaren och rollen

  1. Förbered dig inför arbetsintervjun genom att försöka ta reda på fakta om företaget, för att visa att du inte bara är intresserad av jobbet, utan hela företaget. Detta beror på att företagen vill att du ska ha ett intresse för verksamheten och det företaget står för. För att hitta information om företaget kan du börja med att besöka deras hemsida. Ett företags hemsida är anpassad för att nå ut till kunder och förmedla sina tjänster. Det är en perfekt källa att använda när du ska läsa på om företaget.
    1. Det finns specifika sökningar som du kan göra för att hitta information om företaget som passar dig. Exempel på sökningar: Hur arbetar “företagsnamnet”. “Företagsnamn” Tjänster. “ Företagsnamn” värdeord. “Företagsnamn” + den tjänst du söker, t ex företagsnamn + butiksmedarbetare, här kan du få upp information om rollen du söker för att på bästa sätt vara förberedd inför frågor. 
  2. Förutom information på företagets hemsida är sociala medier även en bra källa för information och förberedelse. Sök på företagets namn på olika sociala medier som Instagram, Facebook eller LinkedIn. Med hjälp av företagets sociala medier kan du ta reda på vad som händer på företaget, vad har de för aktiviteter, hur framställer de sig själva? Vad får du för intryck av företaget? 
  3. Arbetsgivaren själv behöver inte alltid vara utgivaren av informationen. Du kan hitta information om liknande tjänst i samma bransch hos ett annat företag. Genom att söka på rollen via internet kommer du få upp information om rollen i andra företag inom samma bransch. Denna information är viktigt ifall företaget du söker jobb hos inte har den informationen, eller ifall du vill jämföra samma roll hos olika företag.
  4. Vad tycker andra om företaget? Du kan söka på företagsnamnet + recensioner så får du upp information om vad kunder tycker om företaget. 

Företagsnamn + Facebook 

Företagsnamn + Instagram

Företagsnamn + Linkedin

Företagsnamn + Roll

Bransch + roll 

Roll + annat företag inom samma bransch 

Företagsnamn + recensioner 

Bra att tänka på innan en arbetsintervju

Du kan även lyssna på innehållet. Nedan kan du ser hur du gör det.

  1. Markera den text som du vill lyssna på.
  2. Efter att du har markerat en text kommer en lila spelningsikon upp.
  3. Tryck på spelikonen för att lyssna på den text som är markerad.
  4. Du kan stänga av rösten genom att trycka på spelikonen en gång till.

Se videon nedan om hur man aktiverar text-till-tal.

Översätt hemsidan

Use Google to translate this website.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Utbildningar/introduktion

Introduktion

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam porttitor pharetra faucibus.

Privatekonomi

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam porttitor pharetra faucibus.

Arbete

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam porttitor pharetra faucibus.