Vanliga frågor under en arbetsintervju

Öva på vanliga frågor som brukar komma upp under en intervju

Inför en intervju är det viktigt att förbereda sig och tänka ut hur du vill besvara frågor för att ge den bästa bilden av dig själv. Precis som i CV:et bör du ta upp riktiga situationer som lyfter fram din kompetens i dina svar. Det kan vara något från din tidigare arbetsplats, dina studier eller ett exempel hämtat från din fritid. Var alltid ärlig när du svarar på frågorna under en intervju. Nedan tar vi upp vanliga frågor som brukar komma under en intervju.

Berätta lite om dig själv

Den här frågan kommer nästa alltid upp under varje arbetsintervju och är för många en jobbig fråga. Vad ska man egentligen berätta om sig själv? Det som arbetsgivaren vill få ut av frågan är en bild av hur du är som person jobbmässigt. Du kan börja med att berätta om till exempel din utbildning, personliga egenskaper eller ditt tidigare arbete. Försök att få med dina bra egenskaper och kompetenser som du kan bidra med för företaget och den roll du söker. Arbetsgivaren vill alltså inte veta om dina fritidsintressen, familj eller annat i din vardag. Undvik små prat som inte har med jobbet att göra och var inte allt för detaljerad med ditt svar, ifall arbetsgivaren inte ber om det såklart.

Vad lockade dig till att söka den här tjänsten hos oss?

Här är det viktigt att du förbereder dig genom att läsa på om företaget (se tipsen i tidigare avsnitt). 

Denna fråga är en av de viktigaste frågorna som brukar komma upp. Efter att du har läst på om företaget bör du fundera på vad som är annorlunda med företaget och vad dom gör som du gillar. Är det deras arbetsmiljö, kultur, tjänster eller karriärmöjligheter, ta upp det. Ifall det är så att du inte känner något speciellt för företaget men att du har rätt egenskaper och kompetens för jobbet så är det bättre att vara ärlig med det.  

Varför ska vi anställa dig? Vad kan du tillföra för oss?

När du får denna fråga så ska du tänka ut ett svar på varför du är rätt person för tjänsten. Försök att matcha dina kompetenser med vad arbetsgivaren söker samtidigt som du visar att du läst på om företaget. Det kan också vara ren fakta, som en utbildning som passar in, certifiering eller erfarenheter från ett tidigare arbete.

Jag är övertygat om att min utbildning i marknadsföring kan bidra med nya perspektiv och metoder i er kommande reklamkampanj mot ungdomar. 

Detta svar har fått med både kompetensmatchning och din kunskap av företaget. 

Tjänsten som flyttgubbe passar mig i och med att arbetet kräver hårt fysiskt arbete, jag tillbringar mycket av fritid åt att styrketräna och tävla inom olika sporter. 

Svaret visar på att du har egenskaper som passar jobbets krav.

Att jobba med barn känns tryggt och familjärt för mig, då jag är fyrabarnsmamma och har under sex års tid jobbat med barn. 

I svaret får vi med erfarenheter från vardag och tidigare arbetserfarenhet som matchar vad arbetsgivaren söker. 

Vilka av dina tidigare erfarenheter kan du ha nytta av i det här jobbet?

Frågan är självklar, berätta om dina tidigare erfarenheter, utbildningar och kompetenser. Fundera över ifall du har något annat intressant som gör dig unik. Någon speciell händelse eller språk som du kan.

Hur jobbar du under stress?

Det finns olika typer av stress, men det som arbetsgivaren syftar på är hur du hanterar jobbsituationer när du har fullt upp och många bollar i luften samtidigt. Ta upp erfarenheter från ditt tidigare jobb eller händelser från din vardag som visar på hur du hanterat stressiga situationer. 

Vilka frågor vill du ställa oss?

Arbetsintervjun är också ett tillfälle för dig att ställa frågor och lära dig mer om arbetsplatsen, företaget och rollen du söker. Du kanske vill veta mer om hur arbetsförhållandena ser ut? Hur en normal arbetsdag ser ut för din roll. Vad för ansvar du kommer att ha. Hur långa arbetsdagarna är. Vad det finns för möjligheter till utbildning och karriärutveckling samt lön. Försök att ta med dig frågor inför intervjun och samla på dig ett par frågor under intervjuns gång. Det är ett plus ifall du är aktiv med frågor, vilket visar att du är intresserad av företaget och tjänsten 

Något att tillägga?

Känner du att det finns något som inte riktigt kommit fram i samtalet så är det nu du ska ta upp det.

Du kan även lyssna på innehållet. Nedan kan du ser hur du gör det.

  1. Markera den text som du vill lyssna på.
  2. Efter att du har markerat en text kommer en lila spelningsikon upp.
  3. Tryck på spelikonen för att lyssna på den text som är markerad.
  4. Du kan stänga av rösten genom att trycka på spelikonen en gång till.

Se videon nedan om hur man aktiverar text-till-tal.

Översätt hemsidan

Use Google to translate this website.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Utbildningar/introduktion

Introduktion

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam porttitor pharetra faucibus.

Privatekonomi

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam porttitor pharetra faucibus.

Arbete

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam porttitor pharetra faucibus.